Εκδήλωση: “Η ποίηση στα χαρακώματα” (ΙΑΝΟΣ Αθήνας – 17/1/25)

2025-01-13

Η ποίηση στα χαρακώματα
με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Ποιήματα από την πολεμίστρα
του Μαξίμ «Νταλί» Κριβτσόβ

Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025 στις 19.30 ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τους:

Νίκο Βαλκάνο – επιμελητή μετάφρασης & έκδοσης του βιβλίου

Σωτήρη Δημητρίου – συγγραφέα,

Απόστολο Δοξιάδη – συγγραφέα,

Δημήτρη Μπούρα – ερευνητή ανθρωπολόγο – κινηματογραφιστή,

Ντιάνα Ρομάνκο – μέλος της μεταφραστικής ομάδας

Και σε ζωντανή σύνδεση με το Κίεβο:
Ολεξάντρ Κριβτσόβ – πατέρας του Μαξίμ

Αντρίι Σαβένκο – καθηγητής νεοελληνικής γλώσσας, Πανεπιστήμιο Κιέβου, συντονιστής μεταφραστικής ομάδας με θέμα:

Η ποίηση στα χαρακώματα
με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Ποιήματα από την πολεμίστρα
του Μαξίμ «Νταλί» Κριβτσόβ

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Στο καφέ του ΙΑΝΟΥ – Σταδίου 24, Αθήνα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η ποίηση στα χαρακώματα, με μακριά ιστορία στην παγκόσμια λογοτεχνία, παίρνει τη μορφή ενός δικού μας παιδιού σήμερα, του Μαξίμ. Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1990, στο Ρίβνε, και σκοτώθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, κοντά στο Χάρκοβο, στις 7 Ιανουαρίου του 2024, στα οριστικά 33 του.
Σπούδασε στο «Εθνικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Ντιζάιν» του Κιέβου. Πήρε ενεργό μέρος στην «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας» του Μεϊντάν το 2014 και πήγε εθελοντής στην «Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας». Μετά την εισβολή κατατάχτηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις και πολέμησε στην πρώτη γραμμή.
«Δεν έμοιαζε με πολεμιστή, ήταν σαν τον Χριστό με αυτόματο», λέει ο φίλος και εκδότης του.
Εγκλωβίζει στους στίχους του αυτό το φιλοσοφικό «εξαίφνης», που αναποδογύρισε τη ζωή των ανθρώπων στην Ουκρανία σε μια μέρα. Αποκαθιστά μια νέα σχέση πολυτιμότητας με τα καθημερινά πράγματα και κυρίως με τη φύση, που μέσα από το παραθυράκι της πολεμίστρας του αποκτά ένα νέο υπερκόσμιο φως. Χιούμορ και σαρκασμός απέναντι στον θάνατο, τρυφερότητα και φως.
Πρόλαβε να δει το βιβλίο του τυπωμένο, το 2023. Ένα μεταθανάτιο βιβλίο, «Στο ναρκοπέδιο της μνήμης: Ημερολόγια, δοκίμια, ιστορίες», με ανέκδοτα κείμενά του, μόλις βγήκε από τις ίδιες εκδόσεις.
Τα ποιήματά του έγιναν τραγούδια, μπήκαν σε συλλογές, τιμήθηκαν με βραβεία, αλλά κυρίως έγιναν σύμβολο της Ουκρανικής Αντίστασης.

Ο συντονιστής της συζήτησης και εκδότης της ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου, Γιώργος Καραµπελιάς, γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, είχε μια έντονη πολιτική δραστηριότητα, για την οποία και φυλακίστηκε από τη δικτατορία τον Μάιο-Ιούνιο του 1967. Στη συνέχεια, σπούδασε Οικονομικά στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και τον Μάη του '68, εξέδιδε το περιοδικό «Αντιφασίστας» και έγραψε τα πρώτα του βιβλία. Μετά το 1974 συνεχίζει την πολιτική και συγγραφική του δραστηριότητα. Το 1980 δημιούργησε το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. 

Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη Σιμόν Ντέιβις (Simone Davies), συγγραφέα και μοντεσσοριανή παιδαγωγό του Διεθνούς Μοντεσσοριανού Οργανισμού (AMI), με αφορμή το νέο βιβλίο που υπογράφει μαζί με την Τζούνιφα Ουζοντίκε (Junnifa Uzodike), Μοντεσσόρι στο σπίτι με το παιδί (3-12 ετών), το τρίτο μέρος της σειράς...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί την ημερίδα του "Κύκλου των Ποιητών", με τίτλο «Όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά. Για τη γλώσσα της ελληνικής ποίησης και την ποίηση της ελληνικής γλώσσας», το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36...