«Η Κληρονομιά μας»: Η επική 6ωρη παράσταση του Εθνικού ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 13/2 !

2025-01-26

Το πολυβραβευμένο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Μάθιου Λόπεζ Η Κληρονομιά μας ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 13 Φεβρουαρίου, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Κτηρίου Τσίλλερ, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιάννη Μόσχου και έναν θίασο ταλαντούχων ηθοποιών όλων των γενιών. 

Μια παράσταση – εμπειρία, με πολιτικό στοχασμό, βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική, για την ανάγκη όλων μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Πηγή έμπνευσης της Κληρονομιάς μας είναι η Επιστροφή στο Χάουαρντς Έντ του Ε. Μ. Φόρστερ. Ο Μάθιου Λόπεζ δανείζεται στοιχεία από το μυθιστόρημα του Άγγλου, ομοφυλόφιλου συγγραφέα, αναπλάθοντάς τα, προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία μιας παρέας ομοφυλόφιλων ανδρών στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του 2010. 

Βάζει, μάλιστα, και τον ίδιο τον Φόρστερ να εμφανίζεται επί σκηνής, ο οποίος –συγγραφική αδεία– βοηθά τους ήρωες να αφηγηθούν την ιστορία τους. Τρεις γενιές συνυπάρχουν: αυτή που ανδρώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, η μετέπειτα γενιά της δεκαετίας του 1980, η οποία μεγάλωσε μέσα στην καρδιά της επιδημίας του AIDS, και η σημερινή γενιά ανδρών.

Ο Λόπεζ στην Κληρονομιά μας μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια για τις ζωές των ομοφυλόφιλων ανδρών, εξερευνώντας θέματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο – ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού–, όπως ο έρωτας, η απώλεια, η οικογένεια, η ταυτότητα, η ατομική ευθύνη, το αίσθημα του ανήκειν, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, και –κυρίως– το δικαίωμα στην αγάπη. Οι ήρωές του είναι γεμάτοι αντιφάσεις, ικανοί για την πιο μικροπρεπή αλλά και την πιο μεγαλόψυχη συμπεριφορά, δικαιωμένοι και αδικαίωτοι, όπως είναι στην πραγματικότητα ο καθένας μας.

Ο συγγραφέας δεν ξεχνά ποτέ τη μεγάλη εικόνα, το ιστορικό πλαίσιο και τη σύγχρονη ιστορία της LGBTQIA κοινότητας που επηρέασαν καθοριστικά τις ζωές των ηρώων του. Ο Λόπεζ μας βάζει να αναρωτηθούμε για τη σημασία της κληρονομιάς που κουβαλά κανείς, τους τρόπους με τους οποίους αυτή ορίζει το παρόν και το μέλλον, αλλά και για την προσωπική ευθύνη του καθενός μας απέναντι στην Ιστορία του μέλλοντος.

Η Κληρονομιά μας γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη διεθνή θεατρική σκηνή και κέρδισε σημαντικά βραβεία, όπως καλύτερου νέου έργου «Ολιβιέ» (2019), αλλά και «Τόνι» (2020), με τον Λόπεζ να είναι ο πρώτος συγγραφέας λατινικής καταγωγής που έλαβε αυτή τη διάκριση.


Η παράσταση παρουσιάζεται σε δύο μέρη: οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθούν είτε δύο διαφορετικές μέρες είτε κάθε Κυριακή σε ενιαία παράσταση. Η παράσταση περιέχει γυμνό και προτείνεται για θεατές άνω των 15 χρόνων.

Διάρκεια Παράστασης
Α' Μέρος: 2 ώρες και 45 λεπτά (με διάλειμμα 15 λεπτών)
Β' Μέρος: 2 ώρες και 50 λεπτά (με διάλειμμα 15 λεπτών)
Ενιαία παράσταση: 6 ώρες και 10 λεπτά (με δύο διαλείμματα 15 λεπτών και ένα διάλειμμα 45 λεπτών μεταξύ Α' και Β' Μέρους)

Πληροφορίες Παραστάσεων
Έναρξη παραστάσεων: 13 Φεβρουαρίου
Α' Μέρος: Τετάρτη & Παρασκευή, 20:00 | Β' Μέρος: Πέμπτη & Σάββατο, 20:00 | Ενιαία παράσταση (Α και Β μέρος): Κυριακή, 17:00
Προπώληση: ticketservices.gr

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Ζιάκας, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Γιώργος Μακρής, Στέφανος Μουαγκιέ, Κώστας Μπερικόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Κώστας Νικούλι, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Θέμης Πάνου, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Χριστοδούλου

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδη
Σχεδιασμός βίντεο: Νίκος Πάστρας
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Δραματολόγος παράστασης: Έρι Κύργια
Βοηθός σκηνοθέτη: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστιάννα Δημητρά
Βοηθός σκηνογράφου: Κυριακή Φόρτη
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Βοηθός φωτιστή: Ιφιγένεια Γιαννιού
Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Olga Faleichyk

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Βίντεο: Νίκος Πάστρας

Περισσότερα εδώ !


Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη Σιμόν Ντέιβις (Simone Davies), συγγραφέα και μοντεσσοριανή παιδαγωγό του Διεθνούς Μοντεσσοριανού Οργανισμού (AMI), με αφορμή το νέο βιβλίο που υπογράφει μαζί με την Τζούνιφα Ουζοντίκε (Junnifa Uzodike), Μοντεσσόρι στο σπίτι με το παιδί (3-12 ετών), το τρίτο μέρος της σειράς...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί την ημερίδα του "Κύκλου των Ποιητών", με τίτλο «Όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά. Για τη γλώσσα της ελληνικής ποίησης και την ποίηση της ελληνικής γλώσσας», το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36...

«Μια νέα, αποκεντρωμένη πολιτιστική εστία στα Καμίνια είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό και στόχευσή μας είναι να καθιερωθεί ως μια ακόμα σημαντική, μόνιμη δομή πολιτισμού της πόλης μας», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, μαζί με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πολιτισμού, Γιάννη Χατζηαλέξη, με...

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τρεις εξέχουσες μορφές της παιδικής εικονογράφησης, τον Gilles Bachelet, την Hélène Druvert και τον Olivier Tallec, για μια σειρά συναντήσεων και εργαστηρίων αφιερωμένων στη δημιουργία για τη νεανική λογοτεχνία.