Μέσα από τη συλλογή "Βίου Ηχώ", η ποιήτρια Αννίτα Πιτσιδιανάκη αποτυπώνει τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, υφαίνοντας εικόνες γεμάτες από αγάπη, πόνο και αναζητήσεις.
Ντίνα Αναστασιάδου: Η έκθεσή της «Yamato – Ιαπωνία, γη ειρήνης και αρμονίας» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
![](https://a017dda0aa.clvaw-cdnwnd.com/aa39ae0aaebdbcd418dc5bb5fb0dafb2/200000606-de346de348/IMG_2043-Copy7-002.jpeg?ph=a017dda0aa)
Η Ντίνα Αναστασιάδου παρουσιάζει την έκθεσή της «Yamato – Ιαπωνία, γη ειρήνης και αρμονίας» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Με έναυσμα το «2024: Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας», η Ντίνα Αναστασιάδου παρουσιάζει τις δημιουργίες των τελευταίων δύο ετών μαζί με εμβληματικές σειρές έργων, όπως τους «Ναούς και τις λίμνες του Κιότο», τους «Ιαπωνικούς κήπους» και τα «Λουλούδια της Ιαπωνίας», που είχε εκθέσει με τίτλο «Yamato, γη ειρήνης και αρμονίας» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Οι σύγχρονες δημιουργίες της εικαστικού Ντίνας Αναστασιάδου στο Μουσείο της πόλεως των Αθηνών προβάλλουν την αίγλη της μινιμαλιστικής αισθητικής της Ιαπωνίας. Μιας πανάρχαιας τέχνης που επηρέασε καταλυτικά τη μορφολογική δομή των συνθέσεων των Ευρωπαίων ζωγράφων και κυρίως των ιμπρεσιονιστών στα τέλη του 19ου αιώνα· μιας ιδιάζουσας τέχνης με σαφείς οριοθετήσεις περιγραμμάτων, μονότονες χρωματικές επίπεδες επιφάνειες χωρίς φωτοσκιάσεις, με τριδιάστατη προοπτική, που αναδεικνύει την εννοιολογική φόρτιση των εικόνων και τονίζει τη συμβολική τους διάσταση. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πολυσήμαντη αναπαράσταση «Ο δρόμος των θεών», που συνδυάζει τη μορφή ενός ιερού ναού της γηγενούς θρησκείας Σίντο με ένα αιωνόβιο μπονσάι, που αντιπροσωπεύει τη μείξη αρχαίων πεποιθήσεων με τη φιλοσοφία της αρμονίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης.
Η εικαστικός, με σπουδές και βιώματα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία, έχει έντονα επηρεαστεί από την αισθητική και τον πολιτισμό και των δύο χωρών. Οι επιρροές της από την ασιατική τέχνη της Απω Ανατολής και την ευρωπαϊκή τέχνη είναι εμφανείς τόσο στη ζωγραφική της όσο και στη μικρογλυπτική κεραμική, αφού στις συνθέσεις της αφομοιώνει στοιχεία, συμβολισμούς, εικονογραφικά πρότυπα και πολιτιστικά διακριτικά και των δύο πολιτισμών. Ο μινιμαλισμός είναι από τα κύρια γνωρίσματά της παρά τις συστηματικές αναπαραστατικές, ρεαλιστικές ή μη, θεματικές αναφορές και στο σύνολό του το έργο της χαρακτηρίζεται από τη δυναμική της προσωπικής καλλιτεχνικής έκφρασης. Εχει άλλωστε επισημανθεί ότι η τέχνη της είναι ιδιάζουσα, με σαφείς οριοθετήσεις περιγραμμάτων, μονότονες χρωματικές, επίπεδες επιφάνειες χωρίς φωτοσκιάσεις και τριδιάστατη προοπτική, που αναδεικνύει την εννοιολογική φόρτιση των εικόνων και τονίζει τη συμβολική τους διάσταση. Στη ζωγραφική χρησιμοποιεί τεχνικές όπως το sumi-e, συνδυάζοντας μελάνια και χρώματα, ενώ τα πολύχρωμα έργα της έχουν καθαρή επίδραση από το στυλ της Nihonga.
![](https://a017dda0aa.clvaw-cdnwnd.com/aa39ae0aaebdbcd418dc5bb5fb0dafb2/200000608-5fd9b5fd9c/Owl5-002.jpeg?ph=a017dda0aa)
Τα εικαστικά κεραμικά της τα φιλοτεχνεί συνήθως με την κλασική τεχνική της γλυπτικής, χυτά σε καλούπι και στη συνέχεια την τελική διαμόρφωση. Είναι κεραμικά stoneware biscuit και έχουν ψηθεί δύο φορές, αρχικά στους 1.000 βαθμούς και στη συνέχεια, μετά την εφυάλωση, στους 1.200-1.220 βαθμούς. Τα υαλώματά της είναι ευφάνταστα, σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, ανάλογα με τις οξειδώσεις, ή και διάφανα, αναδεικνύοντας έτσι τον ειδικό πηλό που χρησιμοποιεί.
Ανάμεσα στα αγαπημένα της συμβολικά θέματα είναι οι πύλες του Σίντο και η Amaterasu, Θεά του Ηλιου και δημιουργός των νησιών της Ιαπωνίας. Παράλληλα εμφανίζονται περιστέρια και γερανοί, τα σύμβολα της αγάπης και της ειρήνης, κουκουβάγιες, το σύμβολο της θεάς Αθηνάς και της σοφίας και δράκοι, το σύμβολο του Ουρανού και διαφόρων στοιχείων της φύσης. Επίσης, εκτός από τα άνθη, τις γλυσίνες, τους λωτούς και τα ποικίλα δέντρα, συναντώνται ζώα όπως η αλεπού (kitsune), ο προάγγελος της καλής τύχης και επιτυχημένης συγκομιδής, σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, καθώς και πεταλούδες ή λιβελούλες, συνώνυμες της Ιαπωνίας.
Η Ντίνα Αναστασιάδου, συνδέοντας μύθους, σύμβολα, ιστορίες και αρχέτυπες εικόνες, μας ταξιδεύει με τα έργα της για ακόμα μία φορά στους διαχρονικούς πολιτισμούς της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.
Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης, μέλος της AICA
Εγκαίνια Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 19:00
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29
Ο Δρ. Βασίλειος Θεοφιλίδης θα παίζει στο πιάνο θέματα από την Ιαπωνική παράδοση.
Διάρκεια: 28 Ιανουαρίου-15 Φεβρουαρίου 2025
Τις Κυριακές 2 και 9 Φεβρουαρίου στις 11:30–13:30 δωρεάν εργαστήρια Sumie από την Ντίνα Αναστασιάδου.
![](https://a017dda0aa.clvaw-cdnwnd.com/aa39ae0aaebdbcd418dc5bb5fb0dafb2/200000552-86db086db2/deite-12.jpeg?ph=a017dda0aa)
Η Μοντεσσοριανή Παιδαγωγός και συγγραφέας μπεστ σέλερ βιβλίων Simone Davies έρχεται στην Αθήνα
Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη Σιμόν Ντέιβις (Simone Davies), συγγραφέα και μοντεσσοριανή παιδαγωγό του Διεθνούς Μοντεσσοριανού Οργανισμού (AMI), με αφορμή το νέο βιβλίο που υπογράφει μαζί με την Τζούνιφα Ουζοντίκε (Junnifa Uzodike), Μοντεσσόρι στο σπίτι με το παιδί (3-12 ετών), το τρίτο μέρος της σειράς...
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί την ημερίδα του "Κύκλου των Ποιητών", με τίτλο «Όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά. Για τη γλώσσα της ελληνικής ποίησης και την ποίηση της ελληνικής γλώσσας», το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36...
Ηλίστα με τα βιβλία που θα μοιραστούν στους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Λυκείου.
«Μια νέα, αποκεντρωμένη πολιτιστική εστία στα Καμίνια είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό και στόχευσή μας είναι να καθιερωθεί ως μια ακόμα σημαντική, μόνιμη δομή πολιτισμού της πόλης μας», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, μαζί με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πολιτισμού, Γιάννη Χατζηαλέξη, με...
«Τουραντό η γυναίκα που μισούσε τους άντρες» από 14 Φεβρουαρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
To Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει τη νέα σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού «ΤΟΥΡΑΝΤΟ – η γυναίκα που μισούσε τους άντρες»