Μέσα από τη συλλογή "Βίου Ηχώ", η ποιήτρια Αννίτα Πιτσιδιανάκη αποτυπώνει τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, υφαίνοντας εικόνες γεμάτες από αγάπη, πόνο και αναζητήσεις.
Σπάνιο βιβλίο του 15ου αιώνα ανακαλύφθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Λιθουανίας
Η Εθνική Βιβλιοθήκη Martynas Mažvydas της Λιθουανίας ανακάλυψε ένα incunabulum - ένα σπάνιο βιβλίο που εκδόθηκε πριν από την εξάπλωση των τυπογραφείων στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη, τα incunabula, τα πρώτα τυπωμένα βιβλία που εκδόθηκαν πριν από το 1501, θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικό μέρος της γραπτής κληρονομιάς.
Το πρόσφατα εντοπισμένο incunabulum είναι μια λατινική έκδοση με τίτλο Σχόλια για τους Ψαλμούς (Postilla super Psalterium) του Γάλλου θεολόγου Hugo de Sancto Caro (περ. 1200-1263). Εκδόθηκε το 1496 στη Βενετία, από ένα από τα μεγαλύτερα τυπογραφεία των αδελφών Giovanni και Gregorio de Gregori, σε μορφή φύλλου με έξοδα των Stefano και Bernardino de Nalli.
Το εγκόλπιο στην Εθνική Βιβλιοθήκη εντοπίστηκε από την ερευνήτρια Viktorija Bargailienė.
Το τυπογραφείο των αδελφών Ντε Γκρεγκόρι στη Βενετία λειτούργησε μεταξύ 1480 και 1505, εκδίδοντας κυρίως εκδόσεις μεγάλου μεγέθους για τα πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με την Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, το τυπογραφείο παρήγαγε συνολικά περίπου 330 βιβλία, εκ των οποίων τα 145 εκδόθηκαν μεταξύ 1482 και 1505. Η παραγωγή του τυπογραφείου χαρακτηριζόταν από την ποικιλία των ξυλογραφικών εικονογραφήσεων και την αφθονία των γραμματοσειρών.
Οι λιθουανικές βιβλιοθήκες διαθέτουν μόνο έξι εγκόλπια που εκδόθηκαν από τους βενετσιάνους τυπογράφους, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Το νεοταυτοποιημένο εγκόλπιο είναι διακοσμημένο με τυπωμένα αρχικά κατά τον βενετσιάνικο τρόπο.
Ωστόσο, από την έκδοση λείπουν τέσσερις σελίδες στην αρχή και επτά στο τέλος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειάστηκε τόσος χρόνος για να αναγνωριστεί ως incunabulum. Επιπλέον, έχει βιβλιοδεσία των αρχών του 20ού αιώνα και τον τίτλο Liber Psalmorum στη ράχη.
Το βιβλίο περιήλθε στην Εθνική Βιβλιοθήκη από το πρώην Σπίτι του Βιβλίου. Μια σφραγίδα υποδηλώνει ότι ανήκε τελευταία στο Επισκοπικό Σεμινάριο του Βίλνιους.
Δεν έχουν διασωθεί πληροφορίες σχετικά με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, καθώς λείπουν η πρώτη και η τελευταία σελίδα, όπου οι ιδιοκτήτες του βιβλίου συνήθως υπέγραφαν ή προσδιορίζονταν με άλλο τρόπο.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη κατέχει σήμερα 93 εγκόλπια.
Πηγή: ertnews.gr
Η Μοντεσσοριανή Παιδαγωγός και συγγραφέας μπεστ σέλερ βιβλίων Simone Davies έρχεται στην Αθήνα
Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη Σιμόν Ντέιβις (Simone Davies), συγγραφέα και μοντεσσοριανή παιδαγωγό του Διεθνούς Μοντεσσοριανού Οργανισμού (AMI), με αφορμή το νέο βιβλίο που υπογράφει μαζί με την Τζούνιφα Ουζοντίκε (Junnifa Uzodike), Μοντεσσόρι στο σπίτι με το παιδί (3-12 ετών), το τρίτο μέρος της σειράς...
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί την ημερίδα του "Κύκλου των Ποιητών", με τίτλο «Όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά. Για τη γλώσσα της ελληνικής ποίησης και την ποίηση της ελληνικής γλώσσας», το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36...
Ηλίστα με τα βιβλία που θα μοιραστούν στους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Λυκείου.
«Μια νέα, αποκεντρωμένη πολιτιστική εστία στα Καμίνια είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό και στόχευσή μας είναι να καθιερωθεί ως μια ακόμα σημαντική, μόνιμη δομή πολιτισμού της πόλης μας», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, μαζί με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πολιτισμού, Γιάννη Χατζηαλέξη, με...
«Τουραντό η γυναίκα που μισούσε τους άντρες» από 14 Φεβρουαρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
To Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει τη νέα σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού «ΤΟΥΡΑΝΤΟ – η γυναίκα που μισούσε τους άντρες»