"Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία-Κίνα"

2025-01-07

Το Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία-Κίνα είναι ο συναρπαστικός καρπός του ταξιδιού του Νίκου Καζαντζάκη ως δημοσιογράφου το 1935.

 Επιστρέφοντας από το δεύτερο ταξίδι του εκεί με την Ελένη, πεθαίνει στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας, στις 26 Οκτωβρίου 1957. 

Οι ζωντανές εικόνες, οι απαράμιλλες περιγραφές, οι ποιητικές παρομοιώσεις και μεταφορές συνυπάρχουν με ιστορικά, πολιτισμικά, θεωρητικά και μυθιστορηματικά στοιχεία, σχόλια και παρατηρήσεις κοινωνικού και γεωπολιτικού περιεχομένου, καθώς και εξομολογήσεις προσωπικού χαρακτήρα σε κείμενα υψηλής αισθητικής. 

Ο Καζαντζάκης εκφράζει εύστοχα την κοσμοθεωρία του αλλά και τις πολιτικές του θέσεις: το μαρτυρούν οι αναφορές στο Βούδα και τον Έπαφο, στην ενότητα των αντιθέτων και τη σύνθεση που αναζητάει, καθώς και η κριτική του στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό· δηλαδή, στο κυνήγι των υλικών κατακτήσεων, τη λατρεία της μηχανής, την εκμετάλλευση και την υποκρισία.

Στις 5.12.1917 έγραφε στον Γ. Αγγελάκη από τη Ζυρίχη: «Η Φραγκιά δεν έχει τίποτα να μας δώσει, όλη μου η ψυχή, […] είναι γυρισμένη κατά την Ανατολή!» Αυτή, κατά τη γνώμη του, ταυτιζόταν με μια πνευματικότητα και μια αισθητικότητα που εξέφραζαν τις ανάγκες και τις αναζητήσεις του.

Eκδόσεις "Διόπτρα" ISBN: 978-618-220-848-9 Ημερομηνία έκδοσης: 06/11/2024 Αριθμός σελίδων: 416

Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη Σιμόν Ντέιβις (Simone Davies), συγγραφέα και μοντεσσοριανή παιδαγωγό του Διεθνούς Μοντεσσοριανού Οργανισμού (AMI), με αφορμή το νέο βιβλίο που υπογράφει μαζί με την Τζούνιφα Ουζοντίκε (Junnifa Uzodike), Μοντεσσόρι στο σπίτι με το παιδί (3-12 ετών), το τρίτο μέρος της σειράς...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί την ημερίδα του "Κύκλου των Ποιητών", με τίτλο «Όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά. Για τη γλώσσα της ελληνικής ποίησης και την ποίηση της ελληνικής γλώσσας», το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36...