Με ενθουσιασμό η πόλη της Αθήνας ετοιμάζεται για τη διοργάνωση των 39ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου.
«Το Θείο Δράμα» του Ρωμανού του Μελωδού σε επιλεγμένους Δήμους της Αττικής

Ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό έργο, βασισμένο στους ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού, σε μορφή ορατορίου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ηθοποιών και τραγουδιστών, συνοδεία ζωντανής ορχήστρας βυζαντινών οργάνων και χορού ψαλτών, θα φιλοξενηθεί τον φετινό Απρίλιο, σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους Δήμων της Αττικής.
Στους ύμνους που ο Ρωμανός ο Μελωδός αφιερώνει στα Πάθη του Χριστού, εμπνέεται από τα Ιερά Ευαγγέλια και ενστερνίζεται την άποψη ότι όλη η διαδικασία των Παθών δεν είναι παρά η απαραίτητη προϋπόθεση για την κάθοδο του Χριστού στον Άδη. Εκεί, σαν «Ακρίτας» ο Χριστός δίνει μάχη με τον Άδη, τον νικά και αρχίζει η «αέναος έξοδος» με την Ανάστασή Του.
Η μουσική του έργου αποτελείται από μέρη πρωτότυπης μουσικής και από μέρη που είναι ορχηστρική και φωνητική απόδοση βυζαντινών ύμνων. Τα μουσικά μέρη αποδίδει ορχήστρα αποτελούμενη από ανακατασκευασμένα βυζαντινά και παραδοσιακά όργανα (βυζαντινές λύρες, βυζαντινές βιόλες, βυζαντινά λαούτα, ψαλτήρια κλπ.).
Στο διαλογικό μέρος δεσπόζουν οι παρουσίες των εμβληματικών ηθοποιών Γρηγόρη Βαλτινού, Φιλαρέτης Κομνηνού και Στέφανου Κυριακίδη, μέσα σε έναν σπουδαίο θίασο που ενσωματώνεται στο μυστηριακό κλίμα του όλου έργου, δίνοντας πλοκή στην ιστορία των Παθών του Ιησού με έναν τρόπο που καθηλώνει το κοινό.
Η παράσταση πραγματοποιείται με στόχο να αναδείξει την άρρηκτη σύνδεση του πολιτισμικού και του θρησκευτικού χαρακτήρα της Βυζαντινής δημιουργίας, η οποία επιβιώνει στους εκκλησιαστικούς ύμνους, αλλά πέραν αυτού, ενδιαφέρει το κοινό, ως ψυχαγωγικό θέαμα υψηλότατου επιπέδου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ελεύθερη απόδοση των ύμνων στη σύγχρονη μορφή της γλώσσας: Δρ. Θεόφιλος Πουταχίδης
Συρραφή των ύμνων – μουσική – ενορχήστρωση – σκηνοθεσία: Χρήστος Στανίσης
Κατασκευή σκηνικού: Τζίμης Χύτας
Πρωταγωνιστούν:
Γρηγόρης Βαλτινός
Φιλαρέτη Κομνηνού
Στέφανος Κυριακίδης
Ιωάννης Αθανασόπουλος
Βασίλης Αθανασόπουλος
Παίζουν οι μουσικοί:
Ειρήνη Δερέμπεη (τραγούδι, πνευστά, λάφτα), Μανόλης Κόττορος (Βυζαντινές βιόλες), Ζαχάρης Σπυριδάκης (μέγα λύρα), Κάρολος Κουκλάκης (πανδουρίδες), Σπύρος Χάλαρης (ψαλτήριο), Έλλη Κετεντζιάν (κεμανέ Καππαδοκίας), Κατερίνα Παπαμιχάλη (σαντούρι), Παναγιώτης Γεννάδης (βυζαντινά κρουστά), Μιχάλης Γεννάδης (βυζαντινό τοξωτό)
Συμμετέχει η Βυζαντινή χορωδία Τέττιξ - Πρωτοψάλτης ο Γιώργος Ναούμ
Πρόγραμμα παραστάσεων :
- Σάββατο 12 Απριλίου, 20:00, Πέραμα, Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου (Λεωφόρος Δημοκρατίας 26)
- Κυριακή 13 Απριλίου, 17:00, Μαρκόπουλο, Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μαρκοπούλου «Άρτεμις», (οδός Γιαννάκη 5)
- Μ. Τρίτη 15 Απριλίου, 17:00, Ηλιούπολη, Δημοτικό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Σοφοκλή Βενιζέλου & Κουντουριώτου 4)
- Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου, 19:00, Αργυρούπολη, Πολιτιστικό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" (Λεωφόρος Κύπρου 68)
Η είσοδος για όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη για το κοινό !

Στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα, η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο κορυφαίος Έλληνας αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου παρουσιάζουν το αριστούργημα του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, Η Ανάσταση, τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Προορισµό για σχολεία της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας αποτελεί το µοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, όπως φαίνεται από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις δεκάδων µαθητών πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, που πραγµατοποιούν σχολικές εκδροµές στα Χανιά.