Μέσα από τη συλλογή "Βίου Ηχώ", η ποιήτρια Αννίτα Πιτσιδιανάκη αποτυπώνει τις λεπτές αποχρώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, υφαίνοντας εικόνες γεμάτες από αγάπη, πόνο και αναζητήσεις.
«Τουραντό η γυναίκα που μισούσε τους άντρες» από 14 Φεβρουαρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
To Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει τη νέα σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού «ΤΟΥΡΑΝΤΟ – η γυναίκα που μισούσε τους άντρες»
Το αλληγορικό έργο του Κάρλο Γκότσι σε έμμετρη απόδοση και διασκευή του Στρατή Πασχάλη, σε μια παράσταση που σηματοδοτείται από την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση της ομάδας του Έλληνα σκηνοθέτη.
Σε σημείωμα της παραγωγής για το έργο αναφέρεται: Ένα ερωτικό κωμικοτραγικό παραμύθι για μεγάλους; Μια ασυνήθιστη ιστορία ερωτικού περιεχομένου; Μια παράδοξη ελεγεία περί θυσίας; Ένας σκοτεινός ύμνος στο ανθρώπινο πάθος; Η οδύσσεια ενός νέου που ψάχνει μέσα από τον έρωτα να βρει την ταυτότητά του; Ή η απόφαση μιας γυναίκας να ζήσει τη ζωή που διάλεξε και όχι τη ζωή που διάλεξαν άλλοι για εκείνη; Απαντήσεις επί σκηνής, με φόντο τη μυστηριώδη Κίνα.
Η «Τουραντό» είναι έργο του Κάρλο Γκότσι (1720-1806), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιταλικού θεάτρου της εποχής του ροκοκό, που γεννήθηκε και έδρασε στη Βενετία, ενώ υπήρξε μεγάλος ανταγωνιστής του Γκολντόνι.
Φανατικός οπαδός της Κομμέντια ντελ Άρτε συνέγραψε, παρ' όλα αυτά, ολοκληρωμένα έργα, τα οποία όμως αφήνουν ανοιχτή την προοπτική για αυτοσχεδιαστική διασκευή. Τα πιο σημαντικά ορίζονται ως «παραμυθοδράματα» γιατί βασίζονται σε εξωτικούς μύθους που ο Γκότσι αξιοποιούσε στο φαντασμαγορικό θέατρό του.
Βασισμένο σ' έναν κινέζικο θρύλο είναι και το έργο «Τουραντό». Στην ιστορία μιας πανέμορφης πριγκήπισσας που μισούσε τους άντρες και που για να ξεφύγει από τις πιέσεις του πατέρα της, αυτοκράτορα της Κίνας, να παντρευτεί, μηχανεύεται ένα επιτήδειο και σατανικό τέχνασμα : τη λύση τριών δύσκολων αινιγμάτων σ' έναν διαγωνισμό που είναι υποχρεωμένος να υποστεί κάθε υποψήφιος γαμπρός. Αν αποτύχει, θα αποκεφαλιστεί. Αποτέλεσμα, ένα πλήθος από πρίγκηπες-θύματα, που αδυνατούν να λύσουνε τα τρία αινίγματα, εωσότου παρουσιάζεται ο κατάλληλος, για την περίπτωση της παράξενης πριγκίπισσας, νεαρός άνδρας που θα οδηγήσει τα πράγματα σε μια απροσδόκητη και καταλυτική λύση.
Αυτή η αλληγορική παραμυθένια ιστορία του Γκότσι, γραμμένη σε έμμετρο στίχο και με ανοιχτή την προοπτική προς τον αυτοσχεδιασμό και τη διασκευή, ενέπνευσε τον Πουτσίνι, αλλά και τον Σίλλερ, ώστε να μας χαρίσουν τις δικές τους ευφάνταστες εκδοχές πατώντας πάνω στα δικά της χνάρια.
Στην Ελλάδα ο Κάρλο Γκότσι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός. Η «Τουραντό» παραστάθηκε στο Εθνικό Θέατρο το 1937 με την Ελένη Παπαδάκη στον επώνυμο ρόλο και σκηνοθέτη τον Ροντήρη. Έχει όμως παρουσιαστεί πολλές φορές διασκευασμένη για παιδιά.
Η σημερινή παράσταση στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, σε απόδοση και διασκευή του Στρατή Πασχάλη, σκηνοθετημένη από τον Στάθη Λιβαθινό, φιλοδοξεί αφενός να γνωρίσει στο σύγχρονο ελληνικό κοινό αυτόν τον περίεργο, ανεπαρκώς εκτιμημένο δραματουργό, και αφετέρου να ερευνήσει τη συναίρεση αυτοσχεδιασμού και ολοκληρωμένου κειμένου που χαρακτηρίζει τη δραματουργία του.
Τέλος, σε μια εποχή όπως η δική μας, που το θέμα της γυναικείας αληθινής χειραφέτησης και αυτονομίας φαντάζει όσο ποτέ επίκαιρο, αυτή η παραμυθένια αλληγορία του Γκότσι είναι ιδανικά επίκαιρη ως προς το θέμα, μαγική ως προς την ατμόσφαιρα και ποιητικά ειρωνική ως προς δραματικό αποτέλεσμα. Άρα μια πρόκληση γόνιμη για όλους τους συντελεστές μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Απόδοση – Διασκευή: Σρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Μιχάλης Κωτσόγιαννης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Μαγγίνα
Βοηθός Σκηνογράφου / Ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη
Βοηθοί φωτιστή: Χάρης Δάλλας / Ναυσικά Χριστοδουλάκου
Αφίσα: G Design
Φωτογραφία Promotion: Εφη Γουση
Trailer παράστασης: Χρήστος Δήμας
Φωτογραφίες παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή
Κομμώσεις-Περούκες : Κωνσταντίνος Κολιούσης
Μακιγιάζ: Olga Faleichyk
Διαφήμιση – social media: Renegade Media
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Αλβανού
Συμπαραγωγή: Πράξη & Λυκόφως
Παίζουν (αλφαβητικά): Βασίλης Ανδρέου, Βαλέρια Δημητριάδου, Βασίλης Ζαφειρόπουλος, Νίκος Καρδώνης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Φοίβος Μαρκιανός, Πολυξένη Παπακωνσταντίνου, Μαρία Σαββίδου, Άρης Τρουπάκης
Μουσικός επί σκηνής Μιχάλης Κωτσόγιαννης.
ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
Πρεμιέρα 14 Φεβρουαρίου 2025
ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19.00
ΠΕΜΠΤΗ-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20.30
ΣΑΒΒΑΤΟ 21.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 19.00
Η Μοντεσσοριανή Παιδαγωγός και συγγραφέας μπεστ σέλερ βιβλίων Simone Davies έρχεται στην Αθήνα
Το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη Σιμόν Ντέιβις (Simone Davies), συγγραφέα και μοντεσσοριανή παιδαγωγό του Διεθνούς Μοντεσσοριανού Οργανισμού (AMI), με αφορμή το νέο βιβλίο που υπογράφει μαζί με την Τζούνιφα Ουζοντίκε (Junnifa Uzodike), Μοντεσσόρι στο σπίτι με το παιδί (3-12 ετών), το τρίτο μέρος της σειράς...
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί την ημερίδα του "Κύκλου των Ποιητών", με τίτλο «Όμως αντισταθμίζει που γράφουμε ελληνικά. Για τη γλώσσα της ελληνικής ποίησης και την ποίηση της ελληνικής γλώσσας», το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36...
Ηλίστα με τα βιβλία που θα μοιραστούν στους μαθητές από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Λυκείου.
«Μια νέα, αποκεντρωμένη πολιτιστική εστία στα Καμίνια είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό και στόχευσή μας είναι να καθιερωθεί ως μια ακόμα σημαντική, μόνιμη δομή πολιτισμού της πόλης μας», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, μαζί με τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Πολιτισμού, Γιάννη Χατζηαλέξη, με...
«Τουραντό η γυναίκα που μισούσε τους άντρες» από 14 Φεβρουαρίου στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
To Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει τη νέα σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού «ΤΟΥΡΑΝΤΟ – η γυναίκα που μισούσε τους άντρες»